Pieksämäen Nuorkauppakamarin projektit

JOULUPUU -KERÄYS

Joulupuu-keräys tuo jouluiloa lapsille

Joulupuu-projekti haluaa pysäyttää ihmiset miettimään, mitä juuri minä voisin tehdä lasten hyväksi. Piekäsmäen Nuorkauppakamarit ry järjestää tänäkin vuonna valtakunnallisen Joulupuu-hyväntekeväisyyskeräyksen, jonka avulla hankitaan joululahjoja niille lapsille, joilla on rajallinen mahdollisuus saada joululahja. Joulupuu-projekti rantautui Suomeen Keski-Euroopasta ja täällä sitä on toteutettu jo yli kymmenen vuotta. Tänä vuonna projekti toteutetaan LC-Pieksättärien kanssa.

Projektia koordinoi Joulupuu ry ja se toteutetaan eri yhteistyötahojen kanssa eri paikkakunnilla. Usein sosiaalisena partnerina on paikallinen sosiaalitoimi, joka antaa projektia varten tiedot lahjoja tarvitsevista lapsista. Joulupuu-projektissa lahjat kohdistetaan lapsen iän ja sukupuolen mukaan.

Miten keräys toteutetaan ja kuinka siihen voi osallistua? 

Joulupuu-keräyksen keräyspaikkoihin pystytetään Joulupuut, joiden oksille ripustetaan pakettikortteja, joissa jokaisessa lukee saajan ikä sekä sukupuoli. Keräyspaikkoina toimivat vuonna 2021 Lelupuoti Nallukka, Siikamäen Suoramyynti Osk. sekä K-Market Neilikka.

Joulukuusesta voi kuka tahansa ottaa pakettikortin. Joulukuusesta pakettikortin ottanut yksityislahjoittaja lupautuu tuomaan Joulupuun keräyspisteeseen keräysaikana lahjan, joka sopii tuolle lapselle (ikä ja sukupuoli pakettikortissa).

Miten toimia?

  1. Nouda keräyspaikalta pakettikortti, joka kertoo lahjansaajan sukupuolen ja iän. Voit ostaa lahjan myös ilman pakettikorttia. 
  2. Osta lahja ja tuo lahja keräyspaikalle.
  3. Pieksämäen Nuorkauppakamari antaa lahjat Pieksämäen kaupungin perhepalvelukeskukselle, joka toimittaa lahjat jouluksi perille perheisiin

Mihin lahjat menevät? Menevätkö lahjat varmasti perille?

Keräyksen jälkeen lahjat toimitetaan Pieksämäen kaupungin perhepalvelukeskukselle, jonka henkilöstö varmistaa lahjojen jakamisesta oikeisiin osoitteisiin eikä lasten oikeutta yksityisyyteen vaaranneta.

PÄIVÄ JOHTAJANA

Johtamista käytännön tasolla

Päivä Johtajana -tempaus on viikolla 15 toteutettava Pieksämäen Nuorkauppakamarin, Pieksämäen kauppakamariosaston, paikallisten yritysten ja oppilaitosten yhteisprojekti ja sen tarkoituksena on tarjota pieksämäkeläisille opiskelijoille mahdollisuuksia olla paikallisen yrityksen johtajan mukana päivän ajan ja samalla oppia minkälaista yrityksen johtaminen on käytännön tasolla. Toista kertaa toteutettava Päivä Johtajana -tempauksen kohderyhmänä ovat 17 – 20-vuotiaat nuoret riippumatta paikkakunnalla tarjottavista koulutusmuodoista tai –asteista ja mukaan on kysytty paikkakuntalaisia yrityksiä koosta tai toimialasta riippumatta. 

Päivä Johtajana -tempauksen tarkoituksena on antaa nuorille mahdollisimman realistinen kuva johtamisesta käytännön tasolla. Tavoitteena on avartaa nuorten tietoisuutta yrityksen arjesta ja poistaa mahdollisia ennakkoluuloja, joita johtajana olemiseen linkittyy. Lisäksi tavoitteena on antaa nuorille näkökulmia omasta tulevaisuudesta työelämässä ja konkreettisia apuvälineitä työnhakuun ja työelämään liittyen.

Päivä Johtajana -tempaukseen osallistuva yritys ja johtaja saa puolestaan kontakteja nuoriin opiskelijoihin sekä nuorten näkemyksiin. Nuorista on mahdollista saada kesätyöntekijöitä tai tulevaisuuden työntekijöitä. Kaikkien osallistuvien yritysten nimet julkaistaan Pieksämäen Nuorkauppakamarin nettisivuilla.

Suomen Nuorkauppakamarit ry haluaa olla mukana vaikuttamassa ja ehkäisemässä nuorten syrjäytymistä mahdollistamalla erilaiset työelämään ja johtamiseen tutustumisen muodot. Haluamme omalla toiminnalla luoda positiivista muutosta pienillä kauas kantoisilla toimenpiteillä, joita voidaan toteuttaa ympäri Suomea.

TURVALLISESTI KOULUTIELLE

Yhteiset selkeät pelisäännöt lisäävät liikenneturvaa ja niiden noudattaminen on kaikkien yhteinen vastuu

Pieksämäen Nuorkauppakamari muistutti kaikkia liikenneturvasta ja koulujen alkamisesta harrasteajoneuvotapahtuma Big Wheelsin yhteydessä lauantaina 20.7. Pieksämäellä. Kamarilaiset ja paikallinen poliisi keskustelivat kävijöiden kanssa ja jakoivat liikenneturva-aiheisia materiaaleja, joiden avulla esimerkiksi vanhemmat ja lapset voivat yhdessä turvallisesti harjoitella tulevaa koulutietä. Varsinkin lapsiperheet vierailivat ständillä poliisiauton houkuttelemina. Kolme viime vuoden reipasta ekaluokkalaista Veera Auvinen, Minttu Kyröläinen ja Sani Sojakka olivat mukana jakamassa lukujärjestyksiä ja karkkeja perheen pienemmille. Nuoret neidit olivat itse edellisenä vuonna saaneet tapahtuman ansiosta turvaliivit, jotka kamari tänäkin vuonna on hoitanut yhteistyökumppaneiden kautta kaikille ekaluokkalaisille. Koulutoimi jakaa turvaliivit liikenneturvallisuuden lisäämiseksi koulujen alkaessa.

Turvallisesti koulutielle tapahtuma on toteutettu jo vuodesta 2010 ja nyt ensimmäistä kertaa Big Wheelsin yhteydessä. Tämä oli erinomainen mahdollisuus saavuttaa suuri joukko kävijöitä, koska kyseessä oli yksi Suomen suurimmista harrasteajoneuvotapahtumista, keräten tänäkin vuonna paikalle lähes 10 000 hengen yleisön.

Mukana tuvallisesti koulutielle tapahtumaa tukemassa olivat paikallisen poliisin lisäksi Pieksämäen kaupungin koulutoimi ja Mikkelin Liikenneturva. Liikenneturva haluaa välittää myös terveisensä ja hyviä neuvoja kamarin kautta uusien ekaluokkalaisten vanhemmille koulumatkan harjoitteluun. Turvaliivit kamarille on lahjoittanut Pieksämäen Hitsaus ja koneistus Oy, Autokoulu Haavisto sekä Rakennusliike Lipsanen.

20.7.2013 klo 10-14 Poleenin puisto. Ylhäällä vasemmalta Tiina Parkkonen, Heikki Skyttä, Jonna Suhonen ja Mari Tarkiainen. Alhaalla Veera Auvinen, Sani Sojakka ja Minttu Kyröläinen.

Jokainen tie on koulutie

  • Muista kunnioittaa suojatietä ja antaa tietä koululaisille
  • Noudata liikennevaloja ja pysähdy aina punaisiin
  • Kiinnitä huomiota ajonopeuteesi koulujen läheisyydessä
  • Noudata taajamien nopeusrajoituksia ja ole valmis pysähtymään
  • Älä ohita suojatien eteen pysähtynyttä autoa
  • Seuraa tien reunoja ja katvealueita, näin havaitset yllättäen tielle tulevat lapset

VUODEN PIEKSÄMÄKELÄINEN

Meillä valitaan “Vuoden Pieksämäkeläinen”

Vuoden Pieksämäkeläinen on valittu tiettävästi ensimmäisen kerran Nuorkauppakamaripäivänä 11.11.1976.

Vuoden Pieksämäkeläinen julkistetaan nykyisin perinteiseen tapaan joulukauden avajaisissa.

Vuoden Pieksämäkeläiseksi voidaan valita kuka tahansa henkilö, jonka, erityisesti valintavuonna, aikaansaama teko tai teot Pieksämäen seudulla katsotaan nimityksen ja palkitsemisen arvoiseksi.

 

Valinnan perustarkoituksena on antaa julkista tunnustusta yrittäville ja aikaansaaville yksilöille, edesauttaa heitä yhä parempiin suorituksiin ja innostaa yleensäkin jokaista käyttämään kykynsä Pieksämäen seudun hyväksi.

Vuoden Pieksämäkeläiselle pyritään luovuttamaan aina vuosittain samanlainen tunnuspalkinto. Palkintona on käytetty ruoria, joka kuvastaa laivaa ja laivan kapteenia, joka luotsaa laivan oikeaan suuntaan. 

Vuoden Pieksämäkeläiseksi voidaan yhdellä kertaa valita vain yksi henkilö. Periaatteena on, että sama henkilö voi tulla valituksi vain kerran. Poikkeuksena tästä, voi olla vain erittäin merkittävä teko, joka on erialalta, mistä ko. henkilö on aikaisemmin nimityksensä ansainnut.

Valinta suoritetaan kaupunkilaisten äänestyksen perusteella.

AIEMMAT VUODEN PIEKSÄMÄKELÄISET:

Vuoden pieksämäkeläinen 2015

Ville Valon luotsaaman HIM:in rumpaliksi Pieksämäeltä ponkaissut Jukka “Kosmo” Kröger oli Vuoden 2015 pieksämäkeläinen. Perusteet valinnalle olivat ilmiselvät. Pieksämäen Nuorkauppakamarin puheenjohtaja (2015) Santtu Varpainen perustelee; On todella iso juttu, että näin pieneltä paikkakunnalta joku pääsee ison kansainvälisesti tunnetun bändin riveihin. Samalla hän tekee Pieksämäkeä tunnetuksi. Valinnassa painoi myös Krögerin aikomus pysyä jatkossakin pieksämäkeläisenä. 
Vuoden pieksämäkeläisen itsensä mielestä tunnustus tuntuu hienolta.

Vuoden 2014 pieksämäkeläinen

Vuoden 2014 pieksämäkeläinen on hiihtomies Kari Lounasaho. Hänen saavutuksensa hiihtouralla ovat mittavat, ja vuonna 2014 hänen panostus hiihtolatujen talkoovoiman moottorina on nähtävissä Vangasjärven Nuuvin hiihtomajana. Nuuvin hiihtomaja, Nuuvinniemessä on ulkoilijoiden ja kuntoilijoiden vapaassa käytössä. Lounasaho oli äänestyksessä ääniharava. Vuoden kunnia nousi ykköseksi tavallaan hiljaisen puurtajan ahkeroinnista ilman suurta meteliä. Lounasaho kiittää seurakuntaa suunnitelmien toteutumisesta ja Pieksämäen kaupunkia myönteisestä suhtautumisesta ehkä jopa Suomen komeimmasta hiihtomajasta, talkooväkeä unohtamatta. Palkitsemisen suoritti Pieksämäen nuorkauppakamari ry:n puheenjohtaja Janne Auvinen.

Vuoden 2013 Pieksämäkeläinen ja Nuori pieksämäkeläinen

Vuoden pieksämäkeläiseksi vuonna 2013 valittiin teatterivaikuttaja ja Etelä-Savon läänintaiteilija Saku Heinonen. Heinonen vaikuttaa monipuolisesti Pieksämäen kulttuurielämässä ja ajaa kotikaupunkinsa asioita esimerkillisesti eteenpäin alueellisella tasolla. Vuonna 2013 Heinonen oli myös ensimmäinen kauden kaupunginvaltuutettu (vihr.). Historian ensimmäiseksi vuoden nuoreksi pieksämäkeläiseksi valittiin 22-vuotias ralliautoilija Esapekka Lappi. Lappi on omalla esikuvallaan osoittanut, että Pieksämäeltä käsin on helppo ponnistaa menestykseen kansainväliselle tasolle saakka.  Vuonna 2013 Lappi kilpaili sekä Aasiassa että Euroopassa Skodan tehdastallin kuljettajana MM-rallin oheissarjaa ja EM-sarjaa. Vaikka työ vie ympäri maailmaa, Naarajärvellä syntyneen ja kasvaneen Lapin koti on yhä Pieksämäellä. Palkitsemisen suoritti Pieksämäen nuorkauppakamari ry:n puheenjohtaja Jonna Suhonen

Vuoden 2012 Pieksämäkeläinen

Pirkko Kaarttin sitoutunut ja pitkäjänteinen työ Pieksämäen hyväksi, erityisesti nuorten tukeminen työssä ja erinäinen vapaaehtoistyö. Kaartti on tehnyt vuosia pyyteettömästi työtä nuorison hyväksi. Lisäksi hän on toiminut Tapahtumaverkko ry:ssä sekä yli tuhat vierasta vuosittain heinäkuussa Pieksämäelle kokoavan, Helsingin NMKY:n avioliittoleirin ja Kyrkans Ungdom -leirin koordinaattorina. Muita Kaartin ansioita ovat: BakaCon-kaltaisen tapahtuman saaminen paikkakunnalle, työ yhteiskristillisen, päihteettömän nuorisokahvila, Cafe GoodMoodin hyväksi Pieksämäen Gospel Nuoret ry:n hallituksen jäsenenä ja toiminnan moottorina, vapaaehtoistyö seurakunnassa muun muassa nuorten parissa ja toiminta seurakunnan luottamushenkilönä, joka oli yksi seurakuntavaalien ääniharavista. Palkitsemisen suoritti Pieksämäen Nuorkauppakamari ry:n puheenjohtaja Pekka Lipsanen.

Vuoden 2011 Pieksämäkeläinen

Vuoden pieksämäkeläiseksi valittu yrittäjä Tero Tujunen, 42, on kumppaneineen pyörittänyt Pieksämäen Wanhoja Weturitalleja kesäisin vuodesta 2003. Viihdekeidas tunnetaan huippuartistien suosimana omaleimaisena tanssiravintolana .Pieksämäen nuorkauppakamari perustelee valintaa Tero Tujusen pitkällä aktiivisella toiminnalla erikoisesti nuorten päihteettömissä tapahtumissa. Palkitsemisen suoritti Pieksämäen Nuorkauppakamri ry:n puheenjohtaja Jörg Hansmann.

Vuoden 2010 Pieksämäkeläinen

Vuoden 2010 pieksämäkeläiseksi valittiin Heikki Skyttä, joka on Big Wheels tapahtuman vetäjä ja pieksämäkeläinen puuhamies ja yritteliäs harrasteautoilija. Palkitsemisen suoritti Pieksämäen Nuorkauppakamari ry:n puheenjohtaja Sari Tiihonen.

Vuoden 2009 Pieksämäkeläinen

Vuoden 2009 pieksämäkeläiseksi valittu Rusanen Tekstiilipalvelut Oy:n toimitusjohtaja Jori Rusanen palkittiin perinteisesti joulukauden avajaisten yhteydessä Pieksämäen torilla sunnuntaina 29.11. 2009. Palkitsemisen suoritti Pieksämäen Nuorkauppakamari ry:n puheenjohtaja Jukka-Pekka Kovanen.

Vuoden 2008 Pieksämäkeläinen

Vuoden Pieksämäkeläinen oli S. ja A. Bovalliuksen säätiön
toimitusjohtaja Heikki Suopohja.

Vuoden 2007 Pieksämäkeläinen

Vuoden Pieksämäkeläinen oli kuulantyöntäjä Mika Vasara.

AIEMMAT VUODEN PIEKSÄMÄKELÄISET VUODESTA 1976-2006:

1976 Matti Paasi, toimitusjohtaja, Kongressihotelli Savonsolmu
1977 Reino Kosonen, lentopallovalmentaja, Pieksämäen Namika
1978 Seppo Suominen, toimitusjohtaja, Naaraharju Oy
1979 Pertti Hietala, kaupunginjohtaja, Pieksämäen kaupunki
1980 Veikko Norontaus,kanttori ja säveltäjä, Pieksämäen maaseurakunta
1981 Niilo O. Nissinen, asemapäällikkö, kirjailija ja kuvataiteilija
1982 Teuvo Laamanen, toimitusjohtaja, Pieksämäen Putki ja Lämpö Oy
1983 Heikki Tawast, konepajan päällikkö, VR Pieksämäen konepaja
1984 Riitta Kauppinen, lääkäri
1985 Olavi Ryhänen, toimitusjohtaja, Pieksämäen Seudun Osuuspankki
1986 Pekka Tarkiainen, veturinkujettaja, harrastelija-arkeologi
1987 Pasi Häkkinen, rakennusmestari, Pasi Häkkinen Ky
1988 Juha Moilanen, toimitusjohtaja, Moilasen leipomo Ky
1989 Antti Puranen, toimitusjohtaja, Paproe Ky
1990 Kati Kaipainen, nukketeatteriohjaaja, Pinikke ry / Nukkemäki
1991 Erkki Kokkonen, puheenjohtaja, Pikadon ry
1992 Kari Kuusela, Pieksämäen Pallo-Sepot ry
1993 Pentti Helander, konepajan päällikkö, VR Pieksämäen Konepaja
1994 Pentti Skön, kaupunginvaltuutettu, ex-kansanedustaja

1995 ei valittu
1996 Pekka Kovanen, toimitusjohtaja, KPA-Unicon Oy
1997 Jarmo Raitio, manageri, Elvis-viikko
1998 Art Michael, arkkitehti, Arkkitehtitoimisto Art Michael
1999 Sirkka Seppänen, kampaamoyrittäjä, Kampaamo Sirkka Seppänen
2000 Tarmo Hämäläinen, komisario, Pieksämäen kihlakunnan poliisilaitos
2001 Juha Nousiainen, kunnanjohtaja, Pieksämäen maalaiskunta
2002 Erkki Lappi, toimitusjohtaja, Ekin Muovi Oy
2003 Keijo Pöntinen, toimitusjohtaja, Suomen Teollisuus-Kumi Oy
2004 Rami Kääriäinen, yrittäjä, tanssija, Ramin Hieronta
2005 Jaana Leskinen,omistaja/ fysioterapeutti, Kunnonkeskus Oy

2006 Timo Savolainen, Elinkeinojohtaja, Pieksämäen kaupunki